HypotheekrenteaftrekTijdens het verantwoordingsdebat over het afgesloten begrotingsjaar 2012 in de Tweede Kamer heeft Halbe Zijlstra (VVD) aangegeven dat de indien het belastingstelsel fundamenteel wordt gewijzigd, de hypotheekrenteaftrek overbodig kan worden.

De VVD leider geeft aan dat de tarieven voor de inkomstenbelasting dan wel fors omlaag moeten.

De Commissie Van Dijkhuizen heeft een voorstel naar de Kamer gestuurd met betrekking tot versimpeling van het belastingstelsel. Het voorstel geeft aan dat de hypotheekrenteaftrek voor bestaande en nieuwe gevallen kan worden beperkt, als gepensioneerden meer belasting zouden betalen en de BTW opnieuw wordt  verhoogd. In ruil daarvoor zouden de tarieven in de inkomstenbelasting omlaag kunnen. Binnenkort bespreekt de Kamer het voorstel.

De uitspraak van Zijlstra is opmerkelijk omdat de hypotheekrenteaftrek jarenlang één van de pijlers van het verkiezingsprogramma was en tijdens formaties zelfs een ‘breekpunt’. In de formatie met de PvdA heeft de VVD de eerste stap naar het loslaten van de hypotheekrenteaftrek gezet door in het regeerakkoord af te spreken dat het eigen woningbezit fiscaal nog wel wordt gestimuleerd, maar dat de regeling wordt versoberd.

Bron: Elsevier fiscaal