De Tweede Kamerfracties van VVD en SP komen met een initiatiefwet tegen acquisitiefraude. Ondernemers moeten daarin meer bescherming krijgen tegen oneerlijke handelspraktijken en makkelijker van misleidende overeenkomsten af kunnen. Ook moet acquisitiefraude strafbaar worden. De fracties hopen de nieuwe wet nog dit jaar door de Kamer te loodsen.
Ondernemers nauwelijks beschermd
“Acquisitiefraude is een groot probleem voor ondernemend Nederland, dat krachtig bestreden moet worden”, stellen de Tweede Kamerfracties van VVD en SP. Zij constateren dat de huidige wetten tekort schieten. Acquisitiefraude is momenteel niet strafbaar en ondernemers die er mee te maken krijgen worden nauwelijks beschermd.
Niet bestaande gidsen en spookfacturen
Ondernemers worden dagelijks misleid door malafide aanbieders van advertentieruimte in niet bestaande of weinig gelezen (internet)gidsen. Door het gebruik van oneerlijke handelspraktijken, zoals bijvoorbeeld de beruchte ‘kleine lettertjes’, zitten zij vast aan langdurige overeenkomsten waar zij niks aan hebben. Ook spookfacturen zijn een bron van ergernis. Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven door acquisitiefraude jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro schade lijdt.
Initiatiefwet
SP en VVD willen deze malafide praktijken bestrijden. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten dienen hiertoe samen een initiatiefwet in.
Strafbaar
De twee Kamerleden stellen een tweeledige aanpak voor. VVD-Kamerlid Van Oosten: “In de eerste plaats zorgen we er voor dat ondernemers beschermd worden tegen deze oneerlijke handelspraktijken.Ze moeten op eenvoudige wijze af kunnen van overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen.” Gesthuizen vult aan: “Daarnaast stellen we ook een expliciete strafbepaling voor: acquisitiefraude moet strafbaar worden. Er zitten georganiseerde bendes achter deze praktijken, die moeten hard worden aangepakt.”
Rechtbank vroeg maatregelen
Dat de wet tekort schiet, werd recent nog benadrukt in een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland (d.d. 20 februari 2013). De rechtbank stelde in deze zaak vast dat acquisitiefraude een groot probleem is en dat ‘het wenselijk is dat verdergaande maatregelen getroffen worden om aan acquisitiefraude een einde te maken’. Gesthuizen en Van Oosten pakken deze handschoen nu op door samen een wet in te dienen. SP en VVD hopen nog dit jaar het wetsvoorstel door de Tweede Kamer te krijgen.