SBR_logoOndernemers kunnen vanaf nu laagdrempeliger, eenvoudiger en sneller kredietrapportages aanleveren aan hun banken via het nieuwe bankenportaal SBR Direct.

Op 17 juni lanceerde het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC), waarin ABN AMRO, Rabobank en ING samenwerken, het eerder aangekondigde nieuwe portaal officieel in Amsterdam. Met SBR Direct kunnen ondernemers hun financiële gegevens in SBR (Standaard Bedrijfsrapportages) op laagdrempelige wijze insturen naar de banken, al dan niet ondersteund door hun intermediair (accountant).

“Wij hebben dit aanleverportaal in eerste instantie gebouwd voor ondernemers”, zegt Filip Zoeteweij, voorzitter dagelijks bestuur van het FRC. “Zíj zijn degenen met wie wij primair een kredietrelatie onderhouden.”

Daarnaast kan de ondernemer zijn intermediair uitnodigen om hem in een ‘common workspace’ te assisteren bij het invoeren en samenstellen van kredietrapportages in SBR.  Verder worden binnen SBR Direct uploadmogelijkheden ontwikkeld vanuit softwarepakketten.

Dit betekent dat zowel de ondernemer als intermediair voordeel hebben van het gebruik van het portaal, in termen van tijd, gemak en snelheid. Het nieuwe aanleverportaal, dat nu nog is toegespitst op niet-rechtspersonen, eenmanszaken en zzp’ers maar ook zal worden gericht op kleinere ondernemingen, faciliteert daarmee een laagdrempelige, gestructureerde aanlevering van kredietrapportages in SBR.

Het idee om SBR Direct te ontwikkelen ontstond vorig jaar zomer bij het FRC. Tussen dat moment en nu werden voor banken integrale ketentesten SBR georganiseerd. De in FRC verenigde banken hebben de constructieve, praktische reacties en commentaren van softwareleveranciers en intermediairs hierop vervolgens meegenomen bij de ontwikkeling van dit nieuwe aanleverportaal.

Primaire uitgangspunten hierbij zijn dat het portaal gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, veilig en snel moet zijn. Dit is uitgebreid getoetst in gebruikerstesten.

Het nieuwe portaal sluit aan bij de ontwikkeling dat SBR de norm wordt voor ondernemers om informatie aan te leveren bij uitvragende partijen (Belastingdienst, KvK, CBS en banken).

Meer informatie over werken met SBR Direct op SBRdirect.nl en SBRbanken.nl (zie daar ook de demofilm: SBRbanken > Aan de slag).

 

Bron: Accountant.nl