“De hoogte van een uitkering kan worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.” Dat zegt fiscaal directeur Sylvester Schenk van het Register Belastingadviseurs (RB) tegen de NOS. De nieuwdienst vroeg hem hoe het kan dat partners van zelfstandigen die een TOZO-uitkering kregen, extra belasting moeten betalen.

Het is een onaangename verrassing voor veel partners van zzp’ers die aan het begin van de coronacrisis TOZO-steun van de overheid hebben gekregen: zij moeten vanwege deze nooduitkering vaak honderden euro’s extra belasting betalen. Volgens Schenk kan dat dus niet zomaar. Het RB gaat klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid.

Bij de Belastingdienst wordt de helft van de TOZO-uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever. Volgens het ministerie van Sociale Zaken is vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd dat de TOZO-regeling gebaseerd is op de algemene bijstand. Dat is een gezinsuitkering, dus heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting van je partner, zegt een woordvoerder tegen de NOS.