Ook een particulier die zonnepanelen aanschaft om op een woning te plaatsen, is ondernemer voor de btw. Daarmee kan tot 21 procent bespaard worden op de aanschaf- en plaatsingskosten van zonnepanelen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013.
Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen woning. De elektriciteit die zij daarmee opwekken, leveren ze (deels) terug aan het energienet. Tot voor kort ging iedereen in Nederland er vanuit, dat deze ‘terugleverende’ particulieren geen btw-ondernemers waren. Die opvatting blijkt niet te stroken met de Europese regels.
Uitspraak Europese Hof van Justitie (zaak C-219/12)
Meneer Fuchs is een particulier woonachtig in Oostenrijk. In 2005 heeft hij zonnepanelen op het dak van zijn privéwoning geplaatst. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Fuchs kan de geproduceerde elektriciteit niet opslaan voor uitgesteld eigen verbruik. Het Europese Hof van Justitie heeft nu laten weten het eens te zijn met de argumentatie, dat de heer Fuchs door het terugleveren van de opgewekte energie als btw-ondernemer kan worden aangemerkt. Niet alleen moet Fuchs dus btw afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij mag ook de btw die op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen drukt verrekenen.
Voordeel voor ú!
Deze uitspraak kan voordelig uitpakken. Door u in het jaar van aanschaf bij de KvK en Belastingdienst aan te melden als ondernemer kunt u de BTW over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen. Bij een investering van € 7.000 levert dit u al gauw een voordeel van € 1.200 op.
Door vervolgens in de jaren daarna te opteren voor de kleineondernemersregeling hoeft u in de jaren daarna waarschijnlijk geen BTW af te dragen.
De kleine ondernemersregeling schrijft voor dat het btw-bedrag vervalt als er in een jaar niet meer dan 1345 euro aan btw wordt afgedragen. Als het bedrag tussen de 1345 en 1883 euro in ligt wordt de btw verminderd. Een dergelijk pakket als hiervoor zou ruim 330 euro aan stroom leveren aan het net. De btw bedraagt dan jaarlijks ongeveer 60 euro en dus valt de particulier onder de speciale regeling.