‘Een onnodige en ondeugdelijke maatregel’. Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland van het wetsvoorstel Beschikking Geen Loon. Deze BGL moet de huidige VAR-verklaring voor zzp-ers gaan vervangen en wordt woensdagmiddag besproken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De belangrijkste kritiek van de ondernemingsorganisaties richt zich tegen het invoeren van de medeverantwoordelijkheid van de opdrachtgever in de BGL.

Die maatregel geeft een risico op een naheffing als de gegevens onverhoopt niet kloppen. Dat schrikt werkgevers af om zzp-ers in te huren.

Belastingdienst

Die hele maatregel is niet nodig, aangezien de Belastingdienst volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nu onvoldoende gebruik maakt van al lang bestaande controlemogelijkheden, ook bij de opdrachtgevers. Van de 500.000 VAR-verklaringen die jaarlijks worden afgegeven, worden er maar 1.500 steeksproefgewijs gecontroleerd, stellen de ondernemingsorganisaties. En ook nu al lopen opdrachtgevers die bewust misbruik maken van de VAR al het risico op een naheffing.

Slimmer

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland steekt de huidige regelgeving veel slimmer in elkaar dan de nu voorgestelde medeverantwoordelijkheid. ‘De huidige regels houden namelijk rekening met het feit dat de meeste opdrachtgevers geen arbeidsrechtjuristen zijn en geven de mogelijkheid aan de inspecteur om gericht en proportioneel te reageren.’ Daarom adviseren de ondernemingsorganisaties om een betere strategie te ontwerpen voor de controles door de Belastingdienst, per sector en naar risico gewogen.

Bron: Accountancynieuws