Wanneer u (vastgoed) activiteiten verricht die zowel als normaal vermogensbeheer (box 3) als meer dan normaal vermogensbeheer (box 1) zouden kunnen worden aangemerkt, is het essentieel de fiscaal relevante kenmerken goed vast te leggen.

Houdt u zich bezig met (vastgoed)activiteiten die het midden houden tussen een belegging en ondernemersactiviteiten? Dan betekent dit dat fiscaal een discussie kan ontstaan over de allocatie van uw inkomsten hieruit. In box 3 omdat sprake is van beleggingsactiviteiten? Of in box 1 omdat meer dan enkel beleggen plaatsvindt? Met name ingeval van verkoopwinsten maakt dit qua belastingheffing behoorlijk wat uit.

Om een mogelijk toekomstige discussie met de Belastingdienst stevig aan te kunnen gaan is het zaak dat we uw vermogensactiviteiten, en in het bijzonder de fiscaal relevantie kenmerken hiervan, goed in kaart brengen. Het gaat daarbij om vragen zoals:

  • Hoeveel uur besteed u aan deze activiteiten?
  • Heeft u specifieke kennis over deze branche?
  • Laat u werkzaamheden door derden uitvoeren?
  • Hoe ver reikt uw bemoeienis met deze werkzaamheden?

Het vastleggen van deze relevante kenmerken is fiscaal van groot belang. Door bijvoorbeeld een urenadministratie bij te houden kan achteraf worden aangetoond dat uw urenbesteding beperkt was. Hierdoor komt een heffing in box 3 (in plaats van box 1) dichterbij.

Neemt u gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft. Wij helpen u graag. U bereikt ons via [email protected] of 036-7370376.