DijsselbloemEr komen mogelijk strengere regels en wetten om schandalen in de Nederlandse accountancysector te voorkomen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet dat onlangs merken in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z.

Integriteit

Dijsselbloem werd om een reactie gevraagd op het opstappen van KPMG-topman Jurgen van Breukelen en recente schandalen waarbij Nederlandse accountants betrokken waren. Volgens de minister is het nodig dat de knop omgaat bij de accountants. ”Integriteit en vertrouwen in accountants is cruciaal. Als dat weg is hebben ze geen functie meer.”

Big Four

De Nederlandse accountancysector, die de jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven controleert, wordt gedomineerd door de grote vier, die samen 90 procent van de sector uitmaken. Het gaat om EY, KPMG, Deloitte en PwC. Volgens nieuwe wetgeving moeten bedrijven om de 8 jaar van accountant wisselen, vaak stappen ze gewoon over van het ene ‘Big Four’-kantoor naar het andere.

Roulatie

Dijsselbloem heeft woensdag gedebatteerd met de Tweede Kamer over de accountancy-sector. Volgens de minister moet er nog veel gebeuren in de sector. ”Ik heb grote zorgen.” Nederlandse bedrijven mogen 10 jaar bij dezelfde accountant blijven. Nu is dat nog 8 jaar. De verplichte roulatie is bedoeld om de accountants voldoende afstand te laten houden tot het bedrijf waarvan ze de boeken controleren.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij bereid is de verplichte roulatietermijn te verlengen van 8 naar 10 jaar, zoals onder meer de VVD en veel Nederlandse multinationals willen. In Europees verband is ook een termijn van 10 jaar afgesproken. Dijsselbloem wil wel dat halverwege die periode een andere partner binnen hetzelfde accountantskantoor verantwoordelijk wordt voor de controle van de boeken.

Meerderheid

In het Kamerdebat was al gebleken dat een meerderheid van de Kamer voorstander was van een verlenging van de termijn. Verder wordt het tuchtrecht aangescherpt en verdubbelt de afkoelingsperiode – waarin een accountant niet bij hetzelfde bedrijf mag controleren – van 2 naar 4 jaar.

De Tweede Kamer en Dijsselbloem riepen de sector op om in de periode tot de rapportages van de AFM in september zelf te kiezen voor hervormingen en te zorgen dat het vertrouwen in de sector weer terugkeert. De Kamer zal dan in het najaar bekijken of aanvullende wetgeving ”om de kwaliteit en onafhankelijkheid” van accountants te waarborgen nog nodig is.