Vóór 1 juli 2015! Het was al aangekondigd: het btw-tarief van 6% mag na 30 juni 2015 niet meer toegepast worden op renovatie en herstel van woningen.

Arbeidsloon 6% btw. Tot en met 30 juni 2015 geldt het lagere 6%-tarief voor renovatie en herstel van woningen die meer dan twee jaar in gebruik zijn. Het lagere tarief geldt voor de in rekening gebrachte arbeidskosten, niet voor de gebruikte materialen.

Werk moet uiterlijk op 30 juni 2015 afgerond zijn. Om het lagere tarief te mogen toepassen, moet de aannemer/het klussenbedrijf/de hovenier, etc. dus op 30 juni 2015 klaar zijn. Het werk moet zijn opgeleverd.

Stel, iemand laat een badkamer renoveren. De aannemer schakelt een tegelzetter in die zijn werk afrondt op 12 juni 2015. De aannemer levert het werk op op 15 juli 2015. Voor de btw is de laatste datum beslissend. Er moet 21% btw berekend worden, ook over de kosten van de tegelzetter!

Tijdig plannen. Hoe is te voorkomen dat het werk van de tegelzetter tegen 21% btw moet worden belast? Door:

  • rechtstreeks met de tegelzetter afspraken te maken en niet via de aannemer. In dat geval is er sprake van afzonderlijk werk dat door de tegelzetter vóór 1 juli 2015 wordt afgerond; of
  • met de aannemer zodanige afspraken te maken dat het totale werk gereed is vóór 1 juli 2015; of
  • een grotere klus te splitsen en afzonderlijke overeenkomsten op te maken, zodat een gedeelte toch nog vóór 1 juli 2015 gereed kan zijn.

Wilt u nog gebruikmaken van het lagere btw-tarief, dan is het dus zaak om niet langer te wachten en nú afspraken te maken. Te verwachten valt dat menig aannemer het in juni 2015 erg druk zal hebben met particulieren die allemaal willen dat het werk aan hun woning wordt afgerond.

Schilderen, isoleren. Voor het schilderen, stukadoren, behangen en isoleren van bestaande woningen (meer dan twee jaar in gebruik) blijft het lage btw-tarief gelden. Dit zijn namelijk geen tijdelijke maatregelen. De 6% btw geldt zelfs voor de verf en ander materiaal dat wordt gebruikt of verbruikt door de schilder of stukadoor. Behangmateriaal en isolatiemateriaal zijn helaas uitzonderingen daarop en wél belast met 21% btw.