Het kabinet gaat de bestaande fiscale bijtelling voor het privégebruik van de fiets van de zaak vereenvoudigen. De ingewikkelde huidige bijtellingsregeling maakt per 1 januari 2020 plaats voor een forfaitaire bijtelling.

Duidelijke en eenvoudige fiscale fietsregeling
De huidige fiscale bijtelling voor de door de werkgever ter beschikking gestelde fiets is ingewikkelder en gaat gepaard met grotere administratieve lasten dan de regels die gelden voor de auto van de zaak. Duidelijke en eenvoudig toepasbare regels om de waarde van het privévoordeel te bepalen, moeten de (lease) fiets van de zaak weer aantrekkelijk maken.
In overleg met de branche onderzoekt staatssecretaris Snel van Financiën momenteel op welke wijze een duidelijke en eenvoudige fiscale fietsregeling kan worden vormgegeven. De uitwerking daarvan kan worden opgenomen in het pakket Belastingplan 2019. De maatregel kan dan in 2020 in werking treden.

Forfaitaire bijtelling
In een nieuwsbericht verduidelijkt het ministerie van Financiën de maatregel. De huidige ingewikkelde fiscale fietsregeling maakt plaats voor een forfaitaire bijtelling. Verder is het de bedoeling dat de door de werkgever ter beschikking gestelde fiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt.