JaarrekeningEen jaarrekening maken is voor ieder bedrijf verplicht. Groot of klein, niemand ontkomt eraan. Gelukkig hoeft het in het digitale tijdperk helemaal niet moeilijk te zijn om een jaarrekening te maken. Alles staat of valt met een goede voorbereiding. 7 tips voor ondernemers.

Tip 1: Raadpleeg de Kamer van Koophandel
Iedere ondernemer moet een jaarrekening maken, maar niet alle jaarrekeningen zijn gelijk. Wat erin moet staan, hangt af van het soort onderneming dat je hebt.

Op de website van de Kamer van Koophandel staat wat er in een jaarrekening moet staan. Meestal gaat het om een balans, een resultatenrekening en een toelichting. Over het algemeen geldt: Hoe groter je bedrijf, hoe meer er in je jaarrekening moet staan.Eenmanszaken hoeven hun jaarrekening niet te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Welke rechtsvormen dat wel moeten doen, vind je ook op de website van de Kamer van Koophandel.

Tip 2: Jaarrekening maken kost tijd, begin tijdig
Een jaarrekening maken is een tijdrovende klus en er zijn strikte deadlines. Ook als je je boekhouding niet hoeft te deponeren bij de Kamer van Koophandel, geldt je jaarrekening als de belangrijkste pijler onder je belastingaangifte.

De tijd die je hebt om je jaarrekening te deponeren varieert en kan oplopen tot 13 maanden na het boekjaar. Ook hierover vind je meer op de website van de Kamer van Koophandel. Zorg dat je op tijd bent, want een boete kan oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast ben je als eigenaar persoonlijk aansprakelijk wanneer derden schade ondervinden door gebrek aan financieel inzicht in je organisatie.

Tip 3: Zorg dat je boekhouding altijd up-to-date is
Een kloppende administratie is een belangrijke voorwaarde voor wie een jaarrekening wil maken. Stel het niet uit en houd je boekhouding grondig bij. Ruim een keer per week of eens in de maand tijd in voor je administratie.

Als je alles aan het eind van het jaar moet doen, ben je uiteindelijk veel meer tijd kwijt. Je ziet door de bonnen de boekhouding niet meer, moet veel nazoeken en soms diep graven in je geheugen. Een goed boekhoudprogramma kan je een eind op weg helpen bij het jaarrekening maken, maar je kunt het ook allemaal uitbesteden aan een boekhouder, die je elke maand of ieder kwartaal je bonnetjes stuurt.

 

Klik HIER voor de resterende tips.