Om de betaalde BTW op een factuur in mindering te mogen brengen op de BTW aangifte moet de factuur voldoen aan de factuureisen van de Belastingdienst.
Als u bijvoorbeeld kantoorartikelen koopt bij de lokale boekhandel, dan voldoet de kassabon meestal niet aan deze eisen. Is de BTW dan niet aftrekbaar? Gelukkig wel.

Voor bedragen tot € 100 (inclusief BTW) geldt namelijk een vereenvoudigde regeling. In dat geval is het voldoende als de bon of factuur de volgende gegevens bevat:

  • factuurdatum
  • NAW gegevens van de leverancier van de goederen of diensten
  • Welke goederen of diensten geleverd zijn
  • Het BTW bedrag.

Voor bonnetjes welke niet aan deze eisen voldoen, is de BTW in principe dus NIET aftrekbaar. Indien u echter kunt aantonen dat u als ondernemer de afnemer bent van de goederen of diensten, dan kunt u de BTW toch wel aftrekken. Betaal deze uitgaven dus altijd met een zakelijke bankpas, creditcard of tankpas.

Voor bedragen boven de € 100 is dus altijd een factuur vereist, die aan de factuureisen voldoet. Koopt u dus bijvoorbeeld een computer bij een bekende winkelketen, vraag dan altijd een factuur die aan deze eisen voldoet. In de praktijk zien wij vaak dat dit niet gebeurt. Veelal ontbreekt dan bijvoorbeeld de juiste tenaamstelling.Als u een BV heeft, dan moet de factuur gericht zijn aan de BV. Heeft u een eenmanszaak, dan is het verstandig (maar niet noodzakelijk) als de factuur op naam van de onderneming is gesteld.