EUAls u als ondernemer in de EU btw betaalt, kunt u deze gewoon via de Nederlandse fiscus terugkrijgen. U moet wel precies de hiervoor voorgeschreven weg volgen, anders gaat het mis. Waarop moet u dit jaar met name letten?

Laat geen geld liggen! De overgrote meerderheid van ondernemers die in het buitenland btw betalen, neemt niet de moeite dit terug te vragen. Doodzonde, want we gaan steeds vaker de grens over om zaken te doen, dus kunnen de bedragen fors oplopen. Bovendien is er al veel gedigitaliseerd, dus gaat het in principe ook sneller. Wat moet u allemaal doen om uw btw terug te krijgen en waar moet u op letten?

Deadline 1 oktober
Btw die u (maar ook uw werknemers) in 2014 in de EU betaald heeft (hebben), kunt u terugvragen als het zakelijke aankopen betrof. Denk aan de benzine die getankt werd in de auto’s van de zaak, hotelovernachtingen tijdens werkzaamheden of congressen en de laptop die u tijdens uw zakenreis aanschafte omdat uw eigen exemplaar de geest gaf. De deadline voor indiening is 1 oktober. Omdat er nogal wat voorschriften gelden, is het zaak om tijdig te beginnen.

Inloggen? Het terugvragen van de btw gaat digitaal, via de site:https://eubtw.belastingdienst.nl/vrca-applicant/ Hiervoor heeft u inloggegevens nodig. Het formulier hiervoor kunt u ook digitaal aanvragen, maar moet wel weer per post worden ingediend. Let op. Dit kan tot vier weken duren, dus wacht niet te lang want de deadline van 1 oktober is heilig. Vraagt uw adviseur de btw voor u terug, dan heeft u beiden inloggegevens nodig.

Heeft u in een voorgaand jaar al btw teruggevraagd uit een EU-land, dan heeft u al inloggegevens gehad en dient u die te gebruiken. Bent u ze kwijt, vraag dan geen nieuwe aan, want die krijgt u niet. Bel met de BelastingTelefoon en u heeft de gegevens binnen een week in huis.

Teruggaveverzoek
U moet de btw per EU-land specificeren. Van de aangeschafte goederen en diensten moet u de factuurdatum en het -nummer invullen. Sommige landen eisen dat u de factuur meestuurt. U moet de facturen dan scannen, want u kunt uw verzoek slechts digitaal indienen. Benzinebonnen meesturen moet vanaf € 250,- excl. btw, voor andere facturen is het bedrag € 1.000,- excl. btw of een vergelijkbaar bedrag als een land niet de euro hanteert. Het administratief correct verwerken is best een klus, maar de site van de Belastingdienst biedt uitgebreide info om dit in goede banen te leiden.

U kunt uw verzoek voor vrijwel ieder land in het Engels opstellen. Alleen Roemenië, Tsjechië en Slowakije accepteren slechts de eigen moedertaal. Of schakel de hulp van een woordenboek, vertaal-app of vertaler in.

Minimumbedrag € 50,-.
Uw verzoek om teruggave van btw moet per land om minstens € 50,- gaan. Onder deze drempel beslist het betreffende land zelf of het uw btw terugbetaalt. Zitten uw werknemers veel in het buitenland en heeft u grotere bedragen terug te vragen, dan kan dit ook al in de loop van het kalenderjaar als het bedrag minstens € 400,- per drie maanden is.

Zorg dat u op tijd bent!
De deadline van 1 oktober valt samen met andere aangiftedeadlines. De fiscus waarschuwt dit jaar dan ook extra voor overbezetting van de site als u tot het laatste moment wacht. Omdat we dat dit jaar vaker hebben meegemaakt, lijkt die angst reëel. Houd er bovendien rekening mee dat u dan ook al over uw inlogcodes moet beschikken!

 

Wilt u dat wij de buitenlandse BTW voor u terugvragen? Neem dan contact met ons op en vraag naar onze tarieven.