Wanneer u als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt kunt u naar verwachting vanaf 1 juli 2020 subsidie krijgen. Het maakt niet uit of u een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt. De subsidie Elektrische personenauto’s particulieren geldt ook voor particulieren die privé een elektrische auto willen leasen,

Aanvraag subsidie via DigiD indienen

U kunt de subsidie Elektrische personenauto’s particulieren aanvragen vanaf waarschijnlijk 1 juli 2020 via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraag indienen gaat met gebruik van uw DigiD.

Pas in juli 2020 inschrijven

Op dit moment is de subsidieregeling Elektrische personenauto’s particulieren in consultatie. De overheid biedt u daarmee de mogelijkheid te reageren voordat de subsidie definitief wordt. De subsidieregeling is nu dus nog niet definitief. Na verwerking van de reacties wordt deze naar verwachting in mei of juni gepubliceerd in de Staatscourant. Particulieren kunnen zich dan waarschijnlijk  vanaf 1 juli 2020 aanmelden voor de subsidieregeling. De regeling geldt voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling in de Staatscourant is gepubliceerd.

Geen subsidie voor plug-in hybride auto’s

Plug-in hybride auto’s zijn auto’s die kunnen rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. Deze auto’s rijden gemiddeld zuiniger dan auto’s die alleen op fossiele brandstoffen rijden. Maar zij stoten nog steeds CO2 uit. Hiermee zijn ze op de lange termijn geen oplossing voor het klimaatprobleem. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op 100% elektrische auto’s.

Reden voor de subsidieregeling Elektrische personenauto’s particulieren

Elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit, zijn goed voor het klimaat en de schone lucht. Met de subsidie wil het kabinet elektrisch autorijden voor meer mensen aantrekkelijk maken. Ook komen er meer nieuwe elektrische auto’s op de markt, waardoor de markt voor nieuwe en gebruikte auto’s groter wordt. Dit maakt de overstap naar een elektrische auto kleiner.

 

Bron: Rijksoverheid.nl