Dokter

Ruim de helft (53 procent) van het midden- en kleinbedrijf is niet verzekerd tegen ziekteverzuim en is dit in de toekomst ook niet van plan.

Ook dekt een groot gedeelte van de mkb-bedrijven zich niet in tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid (48 procent) of ongevallen (58 procent).

Dat blijkt uit onderzoek van Mercer Direct onder ruim driehonderd bedrijven. “Bedrijven riskeren een miljoenenstrop, zodra de rekening komt voor de ziektewet en arbeidsongeschiktheid, zonder dat daar arbeid tegenover staat”, aldus het in werknemersvoorzieningen gespecialiseerde bureau.

Wordt een werknemer ziek, dan moet de werkgever twee jaar de kosten van het verzuim voor zijn rekening nemen, tenzij het bedrijf hiervoor een verzekering heeft afgesloten.

Bijna 10 procent van de mkb’ers heeft de ziekteverzuimverzekering recentelijk beëindigd. Hoge kosten zijn de vaakst genoemde reden om af te zien van een verzekering voor verzuim, arbeidsongeschiktheid of ongevallen.

Mercer Direct noemt de situatie zorgwekkend, omdat er een toename is in ziekteverzuim als gevolg van een burn-out of overspannenheid. Daarnaast blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS dat het aantal bedrijfsongevallen toeneemt.

Bron: Accountant.nl