Werkgevers die zelf hun loonaangifte over 2020 doen via de website van de Belastingdienst, kunnen dit voortaan alleen nog doen via het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). Dat geldt vanaf 1 maart 2020 ook voor de aangifte vennootschapsbelasting over 2019. Dat meldt de Belastingdienst in een nieuwsbericht. Inloggen op MBD-Z kan alleen met eHerkenning of DigiD.

eHerkenning of DigiD
Ondernemers met een eenmanszaak kunnen op MBD-Z blijven inloggen met DigiD. Werkgevers moeten gebruikmaken van eHerkenning. Zij zijn hierover al per brief geïnformeerd. In totaal zullen 24.000 werkgevers hun loonaangifte via eHerkenning gaan doen.

Uitstel
Eerder deze week werd bekend dat werkgevers die nog moeten overstappen naar MBD-Z en voor dit nieuwe portaal nog eHerkenning moeten aanschaffen, automatisch uitstel krijgen voor de loonaangifte en betaling tot 1 juli 2020. Het uitstel geldt alleen als de werkgever de laatst ingediende loonaangifte nog heeft gedaan in het oude portaal voor ondernemers. Ook werkgevers die voortaan een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om hun loonaangifte te doen, krijgen uitstel.

Uitzondering
eHerkenning geldt niet voor werkgevers die hun loonaangifte of aangifte vennootschapsbelasting uitbesteden of gebruikmaken van professionele administratiesoftware.

Eén portaal voor ondernemers
De Belastingdienst werkt met MBD-Z toe naar één portaal voor ondernemers om de privacy beter te waarborgen. Het doen van zakelijke aangiftes op MBD-Z wordt stapsgewijs ingevoerd. In het nieuwsbericht licht de Belastingdienst de planning toe aan de hand van een tabel.