shutterstock_119017978De extra inkomsten die het kabinet denkt binnen te krijgen door ondernemers aan te zetten om zichzelf dividend uit te keren, vallen waarschijnlijk minder hoog uit dan gedacht. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde enquête in opdracht van Het Financieele Dagblad.

Het kabinet denkt dat er door een tijdelijk verlaagd belastingtarief in totaal ongeveer 8 miljard euro uitgekeerd wordt. Dat zou de schatkist zeker een miljard euro moeten opleveren.

Echter slechts een op de 25 ondernemers is van plan gebruik te maken van de regeling, stelt het FD. Dat betekent volgens de krant dat er in het meest ongunstige scenario volgend jaar maar 5,33 miljard euro aan dividend wordt uitgekeerd. De schatkist krijgt dan 300 miljoen euro minder.

Eerder kwam onderzoek van het AD en Ondernemend Nederland (ONL) al tot een zelfde conclusie. De verlaging van de dividendbelasting scheelt zo weinig dat veel ondernemers het geld liever gebruiken om hun rekeningen te betalen. En het is vaak ook voordeliger om het geld in de bv te laten staan en het te gebruiken voor pensioenopbouw.

Bron: Plein