Wanneer u als ondernemer een bestelauto op grijs kenteken aanschaft, dan betaalt u bij deze aanschaf geen BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Deze vrijstelling is alleen van toepassing als u de auto voor tenminste 10% zakelijk gebruikt én btw-ondernemer bent.

Wanneer u de auto echter aan een particulier verkoopt moet u BPM aan deze particulier berekenen en aan de belastingdienst afdragen. Deze particulier voldoet namelijk niet aan de voorwaarden voor de BPM-vrijstelling. Als de auto meer dan vijf jaar oud is, is deze BPM nihil.

As u de auto aan een collega-ondernemer verkoopt, die ook aan de voorwaarden voldoet, hoeft u deze BPM niet te berekenen. U loopt dan echter wel een groot risico! Want als deze collega-ondernemer de auto vervolgens doorverkoopt aan een particulier en vergeet om de BPM af te dragen, dan is de originele eigenaar aansprakelijk voor de niet afgedragen BPM.

Dit risico kunt u voorkomen door bij verkoop aan een collega-ondernemer een zogenaamde doorschuifverklaring op te stellen. Deze verklaring moet door beide partijen ondertekend worden en in hun administratie bewaard worden. Een model van deze verklaring kunt u HIER downloaden.