Wellicht bent u van plan een schenking te doen of ontvangt u binnenkort een schenking. Door de eenmalige schenkingsvrijstelling eigen woning ten volle te benutten kunt u belasting besparen.

Laat daarom beoordelen of de schenkingsvrijstelling eigen woning u belastingbesparing oplevert. Door gebruik te maken van deze schenkingsvrijstelling kunt u namelijk zonder de heffing van schenkbelasting vermogen overgedragen. Op lange termijn betekent dit wellicht dat de erfgenamen minder erfbelasting hoeven te betalen.

De voornaamste voorwaarde voor de vrijstelling is dat de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning. Sinds 1 januari 2019 zijn er, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017, meer mogelijkheden voor dit gebruik van de eigen woning goedgekeurd.

Een andere voorwaarde is dat de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Wellicht kan een gespreide schenking of gespreide besteding van de schenking voor u belastingbesparing opleveren. En deed u al eerder een schenking? Dan kan nu misschien nog aanvullend geschonken worden.

Let wel, bij kruislings schenken – jij schenkt aan mijn kind onder de voorwaarde dat ik aan jouw kind schenk- wordt door de Belastingdienst niet nogmaals de schenkingsvrijstelling eigen woning toegestaan.

Neemt u gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft. Wij helpen u graag. U bereikt ons via 036-7370376 of [email protected].