OveropIBANDe continuïteit van uw betalingsverkeer loopt mogelijk gevaar als uw organisatie op 1 februari 2014 nog niet op SEPA is overgestapt. SEPA raakt iedereen. Ook kleine ondernemingen zonder personeel met een zeer eenvoudige administratie. Met name wanneer u gebruik maakt van automatische incasso’s en/of acceptgiro’s, dan moet u NU maatregelen nemen.

Bent u nog niet begonnen met SEPA? Start dan direct met de volgende acties:

  • Vermeld uw IBAN en BIC op uw briefpapier en facturen
  • Informeer uw afnemers over uw IBAN en BIC
  • Verzamel het IBAN van uw klanten alsmede het BIC van hun bank

De IBAN en BIC van bestaande Nederlandse rekeningnummers kunt u opvragen bij uw leveranciers, als deze al niet op hun facturen zijn vermeld.

Daarnaast kunt u gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

  • De IBAN BIC Service website. Klik op deze LINK.
  • Stuur een sms met het betreffende rekeningnummer naar nummer 4226
  • Bel 0900-4226242 en volg de aanwijzingen
  • De OveropIBAN-app Deze app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone en is via deze LINK te downloaden.

Automatische Incasso

Op 1 februari 2014 verdwijnt de Automatische incasso uit het betaalproces. Wilt u blijven incasseren, dan moet u overstappen op de Euro-incasso. Hiermee kunt u in Nederland en andere Europese (SEPA) landen incasseren ten laste van een bankrekening in Europa.

Acceptgiro

De acceptgiro is een bekend betaalmiddel met gebruiksgemak voor de betaler en gestandaardiseerde betalingsinformatie voor de ontvangende partij.  De huidige euro-acceptgiro voldoet echter niet aan de SEPA-eisen. Daarom is de IBAN-acceptgiro geïntroduceerd. Deze oplossing is tijdelijk, omdat vanaf 2019 de acceptgiro volledig uit het betaalproces verdwijnt. Het gebruik ervan daalt en veel bedrijven stappen daarom nu al over op alternatieven.

Wilt u voorlopig toch gebruik blijven maken van acceptgiro’s en dus overstappen op de IBAN-acceptgiro?

  • U kunt na 1 januari 2014 de euro-acceptgiro niet meer verspreiden. Vanaf 1 februari 2014 worden vanwege de overgang naar IBAN en SEPA deze huidige acceptgiro’s niet meer verwerkt. 
  • Vanaf 1 februari 2014 kunt u alleen nog betalen en ontvangen met SEPA-producten, waaronder de IBAN-acceptgiro.U kunt uw debiteuren nu al laten betalen met de IBAN-acceptgiro. De overstap naar de IBAN-acceptgiro vraagt om aanpassingen in uw processen, systemen en software.

 

Voor meer informatie:http://www.overopiban.nl/bedrijven/