HuurwoningVorige week berichtten wij u dat de Hoge Raad had goedgekeurd dat IB ondernemers (eenmanszaak, VOF etc) onder bepaalde voorwaarden de kosten van een huurwoning in aftrek kunnen brengen van de winst. Dat is ook zo, maar er zit wel een addertje onder het gras.

Als u tot nu toe namelijk deze kosten niet in aftrek heeft gebracht op de winst, dan heeft u er dus voor gekozen om het huurrecht tot uw privé vermogen te rekenen. In fiscale terminologie: U heeft het huurrecht geëtiketteerd als privé vermogen.

En helaas is het zo dat van een eenmaal gekozen etikettering niet zomaar afgeweken mag worden. Dat mag alleen als er sprake is van een “bijzondere omstandigheid”. Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld een wetswijziging of een uitbreiding van de werkruimte.

Nu is het nog de vraag of dit arrest van de Hoge Raad een bijzondere omstandigheid oplevert die een etiketteringswijziging rechtvaardigt.Waarschijnlijk niet.
Maar aangezien deze zienswijze van de Hoge Raad zo nieuw is, is het zeker verdedigbaar om in uw aangifte inkomstenbelasting de huurlasten in mindering te brengen op uw winst.Dan is het vervolgens aan de Belastingdienst om hierop te reageren. Reageren ze niet, dan heeft u vanaf dat moment het huurrecht als ondernemingsvermogen geëtiketteerd. Reageren ze afwijzend, dan kunt u in bezwaar en eventueel beroep gaan. U kunt hiermee alleen maar winnen.