Ondernemers met een eenmanszaak ontvangen binnenkort van de Belastingdienst een brief met hun nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). In dit nieuwe nummer is niet langer het Burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Ondernemers moeten vanaf 1 januari 2020 het btw-id gebruiken voor al hun zakelijke contacten.

btw-id
Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er als volgt uit: landcode NL, 9 cijfers met de toevoeging B01 – of hoger. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met het burgerservicenummer. Ondernemers met een eenmanszaak moeten het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 op al hun communicatiemiddelen vermelden, zoals facturen, website en briefpapier.

Het huidige btw-nummer noemt de Belastingdienst voortaan omzetbelastingnummer. Dit nummer moet de ondernemer blijven gebruiken bij contact met de Belastingdienst waaronder het doen van aangifte.

Het btw-id geldt alleen voor ondernemers met een eenmanszaak. Voor andere ondernemers, ook voor een VOF of maatschap, verandert er niets, behalve dat de naam van btw-nummer verandert in omzetbelastingnummer.

Alle informatie over het nieuwe btw-identificatienummer is terug te vinden op de website van de Belastingdienst .

 

Moet u binnenkort nieuw drukwerk aanschaffen, of wilt u uw website aanpassen: Wacht daar dan even mee tot u het nieuwe btw-identificatienummer weet. Dan kunt u dit gelijk goed meenemen.